Dirigent

Gerard Leegwater (1962) groeide op in Heerhugowaard en ontving daar zijn eerste muzieklessen. Al op jeugdige leeftijd bespeelde hij het orgel in diverse kerken in de omgeving.
Hij studeerde orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Alkmaars Conservatorium en vervolgens muziekwetenschappen aan de rijksuniversiteit te Utrecht. Zijn nieuwsgierigheid naar het verhaal achter de noten lag ten grondslag aan de keuze voor deze studie die hij in 1993 succesvol afsloot met het doctoraalexamen.
Voorts volgde hij, tijdens zijn studie musicologie, koordirectielessen bij Jan Boogaarts en klavecimbel en basso continuo bij Gert Oost. Bovendien volgde hij diverse cursussen op het gebied van uitvoeringspraktijk en interpretatie o.a. bij Ewald Kooiman en Gaston Litaize.
In de afgelopen decennia is Gerard Leegwater als dirigent en als organist betrokken geweest bij de uitvoering van vele oratoria, cantates, opera’s en andere werken.
Momenteel is Gerard Leegwater als cantor-organist verbonden aan de Witte Kerk en de Ter Coulsterkerk in Heiloo en geeft hij leiding aan vijf koren waaronder nu al weer zo’n 20 jaar bij de Vredeburgers.
Daarnaast treedt hij regelmatig op als solist of als begeleider en maakt hij deel uit van verschillende muziekensembles.